Vatan Partisi’nden AKP’nin kanun teklifine tepki: ‘Bağımsızlığımıza vurulan bir darbedir’

Vatan Partisi, AKP’nin İklim Kanunu Teklifini Sert Bir Şekilde Eleştirdi

AKP tarafından Meclise sunulan İklim Kanunu Teklifi, Cumhur İttifakı ortaklarından Vatan Partisi’nden sert bir eleştiri aldı. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü, söz konusu kanun teklifinin milli bağımsızılığa, üretimi ve ülke ekonomisine ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Üsküplü, partisinin İstanbul İl Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında AKP tarafından geçen hafta TBMM’ye sunulan İklim Kanunu Teklifi’nin geri çekilmesini talep etti.

“KÜRESEL FİNANS SİSTEMİNİN YENİ SÖMÜRÜ ARAÇLARIDIR”

Üsküplü, AKP’li vekiller tarafından geçen hafta TBMM’ye sunulan teklifin geri çekilmesi gerektiğini ifade ederken şu sözlerine yer verdi:

“‘Yeşil büyüme’ gibi güzel sözlerle masum bir çevreci çaba gibi lanse edilse de aslında ‘Net sıfır emisyon’ hedefi ve ‘Emisyon Ticaret Sistemi’ gibi mekanizmalar, Batılı emperyalist güçlerin kontrolündeki küresel finans sisteminin yeni sömürü araçlarıdır.

Dünyaya dayatılan ‘İklim Yasaları’, batılı ülkelerin kendi kirli üretimlerini gizleyerek, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasını engelleyip onları emperyalizme bağımlı hale getirmeyi amaçlamaktadır. Sözde ‘Yeşil Projeler’, küresel batı merkezlerinin ekonomilerine yeni bir saha açmak için dünya gündemine getirdikleri sahte çözümlerdir.”

“AB DAYATMALARIYLA KURULAN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI”

“Avrupa Birliği dayatmalarıyla kurulan İklim Değişikliği Başkanlığı, yerli üretimi desteklemek yerine, dış kaynaklı standartları dayatan bir denetim mekanizması olarak tasarlanmıştır.” şeklinde konuşan Üsküplü, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Kamu kurumları ve özel sektörün bu başkanlığın emirlerine uyma zorunluluğu, halkımızın alın teriyle inşa ettiği üretim kapasitesini, yabancı danışmanların ve çok uluslu şirketlerin çıkarlarına hizmet eden bir bürokrasiye teslim etmektedir.

‘Karbon fiyatlandırması’ ve ‘gönüllü karbon piyasaları’ gibi araçlar, Türkiye’nin enerji ve hammadde kaynaklarını kendi ihtiyaçları için kullanmasını engelleyerek, emperyalist sermayenin spekülasyonuna açmaktadır. Bu, bağımsızlığımıza vurulan bir darbedir.”

“ADİL GEÇİŞ DEĞİL, ADALETSİZ TESLİMİYET”

Teklifte yer alan ‘adil geçiş’ ve ‘iklim adaleti’ kavramlarının emperyalist ülkelerin kandırmacası olduğunu savunan Üsküplü, tepkilerini şu şekilde dile getirdi:

“Sanayi Devrimi’nden beri atmosferi kirleten ve kaynakları talan eden Batılı devletler, şimdi Türkiye gibi ülkeleri kendi sömürü düzenlerine uyum sağlamaya zorlamaktadır. ‘Ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar’ ilkesi, kâğıt üzerinde eşitlik vaat etse de uygulamada Türkiye’nin üretim gücünü kısıtlayarak bizi kalkınma hakkımızdan mahrum bırakmaktadır.

Adalet, halkımızın emeğini ve toprağını emperyalist çıkarlara peşkeş çekmek değil; kendi ihtiyaçlarımız için üretme özgürlüğümüzü korumaktır.”

“TEKLİF DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ”

“Küresel merkezlerin dayatması olan bu yasa derhal geri çekilmeli, Türkiye’nin üretim kapasitesini esas alan, bağımsızlık odaklı bir çevre politikası benimsenmelidir. Milli kaynaklarımızı kullanarak enerji ve gıda güvenliğimizi sağlamak, çiftçimizi, sanayicimizi ve işçimizi emperyalist dayatmalardan korumak zorundayız. Türkiye, ‘yeşil büyüme’ adı altında küresel sermayenin uydusu olmayı değil; Üreten Türkiye olmayı hak etmektedir. AK Partili milletvekilleri tarafından TBMM’ye getirilen ‘İklim Kanunu Teklifi’ derhal geri çekilmelidir. Yaşasın Üreten Türkiye.”

AKP’NİN İKLİM KANUNU TEKLİFİ

Sanayide yeşil ve dijital dönüşüm ile teknolojik seviyenin yükselmesi, katma değerli üretim, enerjide dışa bağımlılığın azalması, planlı tarım gibi yapısal dönüşüm adımlarının cari açığı kalıcı olarak azaltacağını, finansal istikrara ve fiyat istikrarına destek vereceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde söz konusu kanunu şu şekilde anlatmıştı:

“2025 yılı birçok alanda yapısal değişimin hayata geçirileceği bir dönem olacaktır. TBMM tarafından gündeme alınan İklim Kanunu Teklifi, bu çerçevede önemli bir adımdır. Emisyon Ticaret Sistemini kuran, sanayinin yeşil dönüşümünü hızlandıracak olan bu Kanun ve tamamlayıcı uygulamalar ile AB sınırda karbon düzenlemesine yönelik uyum da sağlanmış olacaktır.”

Related Posts

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi mevkidaşı ile görüştü

Dışişleri Bakan Hakan Fidan, Suudi mevkidaşı Al Suud ile Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimi görüştü.

Sarıyer’in ardından Gaziosmanpaşa’da da yol çöktü!

İstanbul Gaziosmanpaşa’da yürütülen inşaat çalışmaları sırasında yol çöktü. Çöken yol nedeniyle doğalgaz borusu zarar gördü, gaz akışı kesilerek güvenlik önlemleri alındı.

2025 Hindistan Pakistan savaşı: İki ülke neden savaşıyor, Keşmir sorunu nedir?

Kuzey bölgelerdeki gerilimi tırmandıran Hindistan, dün başlattığı “Sindoor Operasyonu” kapsamında Pakistan’ın dokuz farklı noktasına füze saldırısı düzenledi. Yetkililer, operasyonun terör kaynaklı altyapıyı hedef aldığını belirtse de Mumbai yönetiminin bu adımı, iki nükleer güç arasındaki ilişkileri bir kez daha gerdi.

İtalya’da hava gösterisinde korkutan anlar: Dünyaca ünlü Frecce Tricolori ekibine ait 3 uçak havada çarpıştı

İtalya Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Frecce Tricolori’ye ait üç uçak, Pantelleria Adası’ndaki gösteri uçuşu sırasında havada çarpıştı. Kazada büyük facianın eşiğinden dönüldü.

AB Zirvesi’ne katılacak

Avrupa güvenliğinin son günlerde sık sık tartışıldığı dönemde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na (Gymnich) katılacak. Türkiye, bu önemli …

Rümeysa Öztürk davasında yeni gelişme! Hükümet gözaltına gerekçe sunamadı

ABD’de Filistin’i desteklediği gerekçesiyle gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün İkinci Temyiz Dairesi görülen davasında karar çıkmadı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatı Esha Bhandari, “Hükümet, Temyiz Mahkemesi …