Uzayda yaşamın şimdiye kadarki en güçlü kanıtı bulundu

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nde Keşfedilen Gezegende Yaşam İzleri Bulundu

Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Dünya’dan yüzlerce ışık yılı uzaklıkta bir gezegendeki atmosferde, yaşamla bağlantılı kimyasal izler keşfettiler.

Gökbilimciler, Cambridge Üniversitesi’nde yaptıkları açıklamada, Güneş Sistemi dışında yaşam belirtilerine dair en güçlü kanıtın bulunduğunu duyurdular. James Webb Uzay Teleskobu’nun gözlemleri, ‘K2-18 b’ adlı dev gezegende yaşamın kimyasal izlerine işaret ediyor. Araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Nikku Madhusudhan, gezegenin atmosferinde Dünya’da sadece canlı organizmalar tarafından üretilen dimetil sülfür (DMS) ve dimetil disülfür (DMDS) bileşiklerini tespit ettiklerini açıkladı.

Uzmanlar, bu kimyasalların uzaylı varlığını doğrudan kanıtlamadığına dikkat çekmekle birlikte, evrende yalnız olup olmadığımıza dair en güçlü yaklaşımın bu olduğunu belirttiler. Prof. Madhusudhan, “Bu, güneş sistemi dışındaki biyolojik faaliyete yönelik şimdiye kadar elde edilen en güçlü kanıttır. Bu sinyalin gerçekliğini ve anlamını anlamalıyız. Belki de ileride, yaşam barındırabilecek bir evrenin varlığının artık ulaşılabilir bir gerçeklik olduğunu göreceğiz. Bu, evrende yalnız olup olmadığımız sorusunun yanıtının aranmaya başlandığı bir döneme işaret edebilir” dedi.

‘K2-18 b’, Aslan Takımyıldızı’nda bulunan ve Dünya’dan dokuz kat daha büyük bir kütle ile 2,6 kat daha geniş bir çapa sahip devasa bir gezegendir. Bu gezegen, Güneş’in yarısı kadar küçük ve daha soğuk bir kırmızı cüce yıldızın etrafında, yaşanabilir bir kuşağın içinde yörüngede bulunmaktadır. Hubble Uzay Teleskobu tarafından 2019’da gezegenin atmosferinde su buharı tespit edilmesinin ardından, bilim insanları ‘K2-18 b’yi Güneş Sistemi dışındaki ‘bilinen en yaşanabilir gezegen’ olarak tanımlamışlardı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekim Devrim Manduz – Teknoloji

Related Posts

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Avrupa Plaj Hentbolu Şampiyonası Antalya’da başladı

EHF Avrupa Plaj Hentbol Şampiyonası, Antalya’nın Alanya ilçesinde başladı. Alanya Uluslararası Plaj Sporları Merkezi’nde düzenlenen organizasyonda, 16 ülkeden 32 takım mücadele ediyor.

İlk kez görüntülendi! Kendini yok etti

Astronomlar, ilk kez bir yıldızın kendini “çifte patlama” ile yok edişine dair görsel kanıt elde etti. Bu dikkat çekici keşif, kozmolojideki büyük bir gizemi çözmek için önemli bir adım olabilir.

Google’a 314 milyon dolarlık para cezası! İzinsiz toplamış

Google, ABD’de Android telefon kullanıcılarından izin almadan veri topladığı gerekçesiyle 314 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı.

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.