Ucuz Yemek Alımı Sağlığı Tehdit Ediyor

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, ekonomik krizin etkisiyle birçok işletmenin maliyetleri düşürmek için ucuz yemek alımına yöneldiğini belirterek, bunun ciddi sağlık riskleri doğurduğuna dikkat çekti.

Dönmez, özellikle kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının ortada olduğunu hatırlatarak, inanılmaz derecede düşük fiyatlarla yemek sunan firmaların gıda güvenliği açısından büyük tehdit oluşturduğunu vurguladı. Toplu yemek tüketen firmalara seslenen Dönmez, maliyet kaygısının çalışanların sağlığını tehlikeye atmaması gerektiğini belirtti. Başkan Dönmez, “İşverenlerin ucuza yemek alacağım derken hem kendilerinin hem de çalışanlarının sağlığını riske atmaması gerekiyor. Piyasa fiyatlarının çok altında yemek sunan işletmelerden hizmet alırken bir kez daha düşünülmeli” dedi.

Dönmez, ucuza yemek satan özellikle de merdiven altı işletmelerin gıda güvenliği standartlarına uymadığını, hijyen ve sanitasyon kurallarını göz ardı ettiğini belirterek, “Bu tür işletmeler sağlıksız şartlarda üretim yapıyor ve düşük maliyet uğruna kalitesiz hammaddeler kullanabiliyor. Etin fiyatı belliyken çok ucuz fiyata etli yemek alırsanız mesela köfte yapılan kıymaya beyaz et hatta ekmek veya pirinç karıştırılacağını da bilmelisiniz. Ne yediğinizi bilin, aldığınız yemeklerin içeriğini mutlaka sorgulayın” ifadelerini kullandı.

120 liranın altında 4 kap yemek satmak imkansız

Başkan Coşkun Dönmez, mevcut şartlarda ekmek ve salat bar hariç 4 kap yemek fiyatının en düşük 120 lira olabileceğini ve menü çeşitliliğine göre bu rakamın 250 liraya çıkabileceğini söyledi. 120 liranın altındaki fiyata yemek satmanın imkansız olduğuna dikkat çeken Başkan Dönmez, “Eğer bu rakamın çok altında fiyatlar sunan olursa gıda güvenliği açısından riskler başlar. Yemeklerde tağşiş kaçınılmaz olur. Tüm işletmeler kar etmek kurulur. Ancak imkansız denilecek fiyatla satış yapılıyorsa bunun altında başka bir şey aramak lazım” uyarısında bulundu.

“Şüpheli durumlarda yemeklerinizi analize gönderin”

BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez şüpheli bir durumla karşılaşan işletmelere net bir uyarıda bulundu. Dönmez, “Yemeğin fiyatı inanılmaz derecede düşükse, mutlaka içeriğini sorgulayın. Eğer kullanılan malzemelerden, lezzetten ya da hijyen şartlarından şüphe duyuyorsanız, aldığınız yemekleri mutlaka akredite laboratuvarlarda analiz ettirin. Gıda güvenliği ihmale gelmez, çalışanlarınızın sağlığını korumak için ve hukuki yaptırımlarla karşılaşmamak için gereken önlemleri alın” dedi.

Artan yemek ve tağşiş tehlikesi

Dönmez, bazı işletmelerin maliyetleri düşürmek için daha önce pişirilmiş ve artan malzemeleri tekrar kullanarak büyük bir gıda güvenliği ihlali yaptığını da belirtti. Dönmez, “Özellikle beyaz et gibi hassas gıdalar, yanlış şartlarda saklandığında hızla bakteri üreterek gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Aynı şekilde süt ve süt ürünlerinde de zehirlenme ve tağşiş riski çok yüksek” dedi.

“Fiyat odaklı değil, güvenlik odaklı alım yapılmalı”

Coşkun Dönmez, işletmelere çağrıda bulunarak, “Yemek alımlarında tek kıstas fiyat olmamalıdır. Kaliteli ve güvenilir yemek hizmeti sunan firmalarla çalışmak hem iş sağlığı hem de verimlilik açısından büyük önem taşır. Gıda güvenliği, maliyet hesabından daha önemlidir. Ucuza yemek satın alacağız derken çalışanlarınızın sağlığını tehlikeye atmayın” ifadelerini kullandı. – BURSA

Related Posts

İş dünyasında ‘vergi’ rahatsızlığı: Hisarcıklıoğlu’nun isyanında tam destek!

Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Gürsel Baran, vergi incelemesinin kayıtlı mükelleflere yapıldığını bildirdi. Baran, yaptığı yazılı açıklamada vergi reformunun bir an önce hayata geçirilmesi için defalarca açıklama yaptıklarını hatırlatarak, “Yüksek …

Çin’in teşvikleri piyasalarda ‘devalüasyon’ iması yaratıyor

Uzmanlar, Çin Merkez Bankasının (PBoC) ekonomiyi desteklemek için açıkladığı teşvikleri devalüasyon hamlesi olarak değerlendirirken, teşviklerin devam edeceğini öngörüyor.

Aracı kurumlardan 7 hisse için 15 yeni hedef fiyat: Aselsan, THY, Arçelik dikkat çekiyor

2025 ilk çeyrek bilançolarının ardından aracı kurumlar model portföylerini güncelledi. Borsa İstanbul’da işlem gören 7 şirket için 15 farklı hedef fiyat açıklandı. İşte detaylar…

Bahreyn ekonomisinde güçlü büyüme sinyali

Bahreyn İstatistik Kurumu’nun yayımladığı öncü verilere göre ülke ekonomisi 2024 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 3,4 büyüyerek, bir önceki çeyrekte revize edilen yüzde 2,9’luk artışın da üzerine çıktı. Bu oran, 2023’ün dördüncü çeyreğinden bu yana …

Suda ödül ceza sistemi

Su stresi yaşayan Türkiye’de akademisyenler, çiftçiler, sivil toplum kuruluşları, su tasarruf uygulamalarının desteklenmesi, kuraklığa karşı toprak neminin izlenmesi, su yönetiminde çok başlılığın önlenmesi ve kaçak su kullanımına caydırıcı cezalar getirilmesi önerisinde bulundu.

ABD’li bankadan Türkiye ekonomisi değerlendirmesi

Yurt içinde bugün enflasyon rakamları takip edildi. Yurt içinde enflasyon yıllık bazda yüzde 37,86 olarak açıklanırken, yıllık bazda yüzde 3,00 olarak kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir