Sağlık meslek gruplarıyla ilgili düzenleme Resmi Gazete’de

Sağlık Bakanlığının, “Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik kapsamındaki sağlık meslek mensupları, klinik psikolog, hemşire, hemşireliğe eş değer sağlık memuru, ebe, fizyoterapist, odyolog, diyetisyen, dil ve konuşma terapisti, podolog ve iş ve uğraşı terapisti (ergoterapist) olarak belirlendi.

Yönetmeliğe göre, bu kapsamdaki sağlık meslek mensupları, sağlık meslek hizmet birimi açabilecek, bu merkezleri açmak için ruhsat almak zorunlu olacak.

Aynı ünvana sahip en fazla üç sağlık meslek mensubu tarafından müşterek sağlık meslek hizmet birimi açılabilecek, bu birimin ruhsatı her bir sağlık meslek mensubu için ayrı düzenlenecek.

Ruhsat belgesi düzenlenmesinden itibaren 6 ay içinde faaliyete geçmeyen sağlık meslek hizmet biriminin ruhsatı iptal edilecek. Sağlık meslek mensubu, yalnızca reçete veya tedavi planında yer alan işlemleri uygulayacak ve yetkisi dışında bir uygulama yapamayacak.

Sağlık meslek hizmet birimlerinde mesleğini serbest olarak icra eden sağlık meslek mensupları başka bir sağlık kuruluşunda çalışamayacak.

İleri seviye tıbbi donanım gerektiren durumlarda hizmet sunulamayacak

Sağlık meslek hizmet birimlerinde şu durumlarda sağlık hizmeti sunulamayacak:
“Hekim müdahalesi ve ileri seviye tıbbi donanım gerektiren durumlar, hayati tehlike arz eden akut ve kronik durumlar. Sistemik enfeksiyon bulgusu gösteren durumlar. Yaralanma, travma veya anafilaktik reaksiyonlar gibi acil durumlarda ilkyardım dışındaki uygulamalar. Tıbbi teşhis gerektiren işlemler. Sağlık meslek mensubunun, yetki ve donanımı dışında olan her türlü tıbbi müdahale gerektiren durumlar.”

Bina dış tabelada “Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi” ibaresi yazılacak

Sağlık meslek hizmet birimlerinin bekleme salonlarında görünür olması kaydıyla hastaların geri bildirimde bulunabileceği “Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi” ibaresi yazılı olan entegre karekod bulunması zorunlu olacak.

Sağlık meslek hizmet biriminin tabelaları ile basılı ve elektronik ortam materyallerinde, sağlık meslek mensubunun adı ve unvanı dışında başka bir isim, meslek adı veya uzman ibaresi kullanılamayacak. Bina dış tabelada “Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi” ibaresi bulunacak.

Related Posts

Erkeklerde ‘sessiz hastalık’: Gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de yaklaşık 2 milyon erkek, kemikleri zayıf ve kırılgan hale getiren “sessiz hastalık” olarak bilinen osteoporozdan muzdarip.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.