Ramazanda beslenme düzeni değişiyor! Sağlıklı kalmak için nelere dikkat etmeliyiz?

SAHURU ATLAMAYIN VE TOK TUTAN BESİNLER TERCİH EDİN

Sahurun gün boyunca enerji seviyesini korumak için büyük önem taşıdığını belirten Avcı Dursun, şu önerilerde bulundu:

– Protein, Kompleks Karbonhidrat ve Sağlıklı Yağlar Tüketin: Yumurta, peynir, yoğurt, tam buğday ekmeği, yulaf, ceviz ve badem gibi besinler uzun süre tok kalmayı destekler.

– Beyaz Un ve Şekerden Kaçının: Poğaça, börek, beyaz ekmek gibi yiyecekler kan şekerini hızlı yükseltip düşürdüğü için gün içinde daha çabuk acıkmaya neden olabilir.

İFTARDA ANİ VE AŞIRI YEMEKTEN KAÇININ

Oruç süresince yavaşlayan metabolizmayı desteklemek için iftarda dengeli bir başlangıç yapılması gerektiğini belirten Avcı Dursun, şu tavsiyelerde bulundu:

– Orucu hurma ve su ile açarak hafif bir çorba ile devam edin. Ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika bekleyerek vücudun tokluk sinyallerini algılamasına zaman tanıyın.

– Aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçının. Kızartmalar, hamur işleri ve şerbetli tatlılar kilo alımına neden olabilir.

– Porsiyon kontrolüne dikkat edin. Küçük tabaklar kullanarak aşırı yemekten kaçınabilirsiniz.

SAĞLIKLI YEMEK SEÇİMLERİ YAPIN

İftar ve sahurda doğru besin tercihleri yapmak, hem kilo kontrolüne yardımcı olur hem de sindirim sistemini destekler. Avcı Dursun, şu gıdalara öncelik verilmesini önerdi:

– Protein ve Lif Ağırlıklı Beslenin: Tavuk, balık, yoğurt, kurubaklagiller ve sebzeler hem tok tutar hem de kan şekerini dengeler.

– Şekerli ve Gazlı İçeceklerden Uzak Durun: Meyve suyu, gazlı içecekler yerine bol su ve şekersiz bitki çayları tüketin.

YETERLİ SIVI TÜKETİN

Ramazan ayında su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Avcı Dursun, “Gün içinde su içilemediği için iftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre su içmek çok önemlidir. Ayrıca şekerli ve gazlı içecekler yerine ayran, maden suyu ve bitki çayları tercih edilmelidir” dedi.

TATLI TERCİHLERİNİZE DİKKAT EDİN

Ramazan’da tatlı tüketiminin arttığını belirten Avcı Dursun, şerbetli ve ağır tatlılar yerine daha hafif alternatiflere yönelmenin önemine vurgu yaptı. “Baklava ve kadayıf gibi tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları veya kuru meyvelerle hazırlanan tatlılar tercih edilmelidir” diye ekledi.

HAREKETLİ KALIN

Fiziksel aktivitenin Ramazan ayında da ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Avcı Dursun, şu önerilerde bulundu:

-İftardan 1-2 saat sonra hafif yürüyüşler yapın. 30-40 dakikalık yürüyüş sindirimi kolaylaştırır ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

 – Ağır egzersizlerden kaçının. Ağırlık antrenmanları veya yoğun kardiyo yerine hafif tempolu egzersizleri tercih edin.

Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve kilo kontrolünü sağlamak için bu önerilere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bireysel beslenme programları için bir uzmana danışmanın önemini de vurguladı.

Related Posts

Beyni güçlendiren mucize besinler belli oldu

Konsantrasyon eksikliği yaşıyorsanız çözüm tabağınızda olabilir. Hangi vitaminler beyin hücrelerini koruyor, yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi nasıl önlersiniz? İşte beyni güçlendiren mucize besinler…

Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!

Fransız mikrobiyoloğ Paul-Étienne Fontaine yaptığı laboratuvar analizinde meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit bulunmadığını, zararlı olarak kabul edilen bir bakterinin de olduğunu ifade etti.

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Koronavirüsle Kalp Krizi Oranları Patladı!

Koronavirüs salgınıyla birlikte kalp krizlerinde patlama yaşanıyor. 25-44 yaş arasında kalp krizi geçiren kişi sayısı çığ gibi büyüyor. Peki neden?