Haziran Ayında Doğalgaz Faturalarına Zam Yansıyacaktı! Tarife İlişkin Detay Ortaya Çıktı

BORU Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), haziran ayında doğalgaz tarifelerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığını duyurdu. Sabah’ın haberine göre mesken ve sanayi abonelerinin yanı sıra elektrik üretim amaçlı kullanılan gazın satış tarifesi de sabit kaldı. Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanırken, haziran ayında geçerli olacak tarifelerde artış yapılmadı.

SEÇİMLERDEN SONRA ZAM YOK

31 Mart yerel seçimlerinin ardından enerji fiyatlarına yüksek zamlar yapılacağını iddia edilmişti. Ancak, seçimin üzerinden geçen üç ayda da doğalgaza zam yapılmadı. Haziran ayında geçerli olan tarifelerin sabit kalması, bu iddiaların asılsız olduğunu gösterdi.

TARİFE SABİT KALDI

BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, mesken ve sanayi aboneleri için haziran ayında geçerli olacak doğalgaz tarifesinin sabit kaldığı belirtildi. Elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgazın satış tarifesi de değişmedi. Doğalgaz fiyat tarifelerinin her ay düzenli olarak hesaplandığı hatırlatıldı.

YILLIK VERİLER

2024 yılı verilerine göre, doğalgazda yapılan düzenlemeler, enerji piyasasında istikrar sağladı. Bu yılın ilk yarısında doğalgaz fiyatlarında büyük değişiklikler yapılmadı.

NE OLMUŞTU?

14 Mayıs seçimlerinden önce açıklanan uygulamalardan biri olan indirimli doğalgaz kullanımı, aylık 25 metreküp ile sınırlandırılmıştı.

Vatandaşların, özellikle mutfakta kullandıkları doğalgaz için 9 aydır uygulanan sistem, faturalarda yaklaşık olarak 150 TL’lik bir indirimin yaşanmasına neden oluyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir aylık ücretsiz ve 12 ay boyunca 25 metreküplük bedava doğalgaz uygulamasını şu sözlerle duyurmuştu:

“Vatandaşlarımızın evlerindeki mutfaklarda ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğalgazı bir yıl süreyle ücretsiz veriyoruz. Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğalgazın bedeli bir yıl boyunca faturalardan düşürülecektir.”

Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen ve doğalgaz kullanan her haneye bir ay boyunca ücretsiz olarak dağıtılacak 25 metreküplük doğalgaz uygulaması bu gece sona erecek.

DOĞALGAZ FATURALARINA 150 LİRA EKLENECEK

1 Mayıs tarihi itibarıyla, tüm doğalgaz faturalarına 25 metreküplük ilave bedel yansıtılacaktı Şehirler arasında değişiklik göstermesine karşın, söz konusu bedelin faturaya yansıması yaklaşık olarak 150 TL şeklinde gerçekleşecek.

Bir başka deyişle vatandaşlar, aynı doğalgaz kullansalar bile mayıs ayı faturalarında fazladan 150 lira ödeme yapmak mecburiyetinde kalacak.

UYGULAMANIN SÜRESİ UZATILMAYACAK

Karadeniz gazının şebekeye bağlanması nedeniyle hayata geçirilen ücretsiz doğalgaz uygulaması, ilk aşamada bir ay boyunca kullanılacak tüm gaz bedelinin bedava olarak dağıtılmasını, devamında 12 ay süreyle verilecek 25 metreküplük doğalgaz için herhangi bir ücret kesintisine gidilmemesi esaslarına dayanıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx