Dünya için tehdit mi? Bilim İnsanları, “şehirleri yok edebilir” uyarısıyla yeni bir asteroiti takibe aldı

Bilim insanları, Dünya’nın yeni bir asteroit tehdidi altında olduğunu keşfetti.

NASA tarafından takibe alınan 2024 YR4 adındaki uzay kayasının, önümüzdeki on yıl içinde Dünya’ya çarpma olasılığı %1,2 olarak hesaplandı.

Asteroitin özellikle büyük şehirleri hedef alması durumunda ciddi yıkımlara neden olabileceği uyarısında bulunuldu.

Geçen yıl keşfedilen 2024 YR4, 1908’de Sibirya’ya düşen ve büyük bir patlamaya neden olan Tunguska asteroitiyle benzer boyutta. Bilim insanları, bu tür bir çarpışmanın büyük bir krater oluşturabileceğini ve etkilenen bölgedeki toplulukları yok edebileceğini belirtiyor.

NASA LİSTESİNDE ZİRVEYE YERLEŞTİ

2024 YR4, NASA’nın gezegenimize çarpma riski taşıyan en tehlikeli asteroidleri sıraladığı Sentry listesinde birinci sırada yer aldı. Asteroitin mevcut yörünge hesaplamalarına göre Dünya’ya 100 bin kilometre yaklaşacağı tahmin edilse de, doğrudan çarpma olasılığının %1 ila %1,2 arasında değişebileceği belirtiliyor.

“ERKEN ENDİŞELENMEYE GEREK YOK”

Asteroit avcısı David Rankin, “Halkın şu anda panik yapmasına gerek yok” diyerek çarpışma tehlikesinin halen çok düşük olduğunu vurguladı. Rankin, uzay kayasının muhtemelen Dünya’ya çarpmadan geçeceğini ve en yüksek çarpışma riskinin Güney Amerika’dan Sahra Altı Afrika’ya uzanan bir bölgede olduğunu belirtti.

RİSKLER VE BELİRSİZLİKLER

Gökbilimciler, 2028’de asteroitin Dünya’ya 8 milyon kilometre yaklaşması durumunda radar gözlemleri yaparak büyüklüğünü ve bileşimini daha iyi anlayabileceklerini belirtiyor. Çünkü bir asteroitin çarpma etkisi, büyüklüğünün yanı sıra bileşimine de bağlıdır.

Taş yapıdayken atmosfere girerken parçalanarak hava patlamasına yol açabilir. Demir içeriyorsa atmosferi aşarak doğrudan çarpabilir ve büyük bir krater oluşturabilir.

Bilim insanları, 2032’ye kadar 2024 YR4 hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışacaklarını ve olası bir çarpışma durumuna karşı hazırlıklı olacaklarını belirtiyor.

Related Posts

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Avrupa Plaj Hentbolu Şampiyonası Antalya’da başladı

EHF Avrupa Plaj Hentbol Şampiyonası, Antalya’nın Alanya ilçesinde başladı. Alanya Uluslararası Plaj Sporları Merkezi’nde düzenlenen organizasyonda, 16 ülkeden 32 takım mücadele ediyor.

İlk kez görüntülendi! Kendini yok etti

Astronomlar, ilk kez bir yıldızın kendini “çifte patlama” ile yok edişine dair görsel kanıt elde etti. Bu dikkat çekici keşif, kozmolojideki büyük bir gizemi çözmek için önemli bir adım olabilir.

Google’a 314 milyon dolarlık para cezası! İzinsiz toplamış

Google, ABD’de Android telefon kullanıcılarından izin almadan veri topladığı gerekçesiyle 314 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı.

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.