Çürük evleri böyle sattılar: İstanbul’da 27 yıllık ölüm inşaatı

Sarayköy Yapı Kooperatifi’nde 27 Yıllık İnşaat Skandalı!

27 yıl atıl kaldığı için çürümeye yüz tutan ve yıllar sonra alınan karot örneği tereddüt oluşturduğu için mühürlenen 10 bloktan oluşan Sarayköy Yapı Kooperatifi’nin tamamlanamayan üç bloğu, yıkılması gerekirken kanun dinlemeyen kooperatif yönetimi tarafından mührü bozarak ruhsatsız başlattığı tadilat çalışmasıyla oturuma açıldı.

Yapılan incelemelerde; blokların zemin katındaki ana taşıyıcı kolonlarda yapılan incelemelerde ise deformasyon olduğu, birçok kolonun patladığı, kolon demirlerinin paslandığı ve beton içerisinde deniz kabukları olduğu tespit edildi.

HER AN YIKILABİLİR: BETON DA DEMİR DE ÇÜRÜK

Her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan tabut bloklarda daha şimdiden 90 hanede oturum başladı.

Kooperatif 2. Başkanı Bora Kalkavan, olası bir deprem tehlikesine dikkat çekerek, “Ne yaptıysam, nereye başvurduysam kimse bu inşaatı durduramadı. Bu kişiler herkesten habersiz ve hukuksuz olarak da depreme dayanıksız olan bu evleri 3 ila 4 milyon TL arasında fiyatlarla arsa hissesi olarak noter sözleşmesi ile satıyorlar. Bu kanunsuzluğa dur denilmeli ve can güvenlikleri için bu konutlara taşınan vatandaşlar bir an önce tahliye edilmelidir. Bu üç blok depreme dayanıksız. 27 yıl boyunca atıl kaldılar. Haliyle beton da demir de çürüdü. Karot raporu da kolonların hali de bunu gösteriyor.” dedi.

1997’DE YAPIMINA BAŞLANDI

10 bloklu olarak planlanan Sarayköy Yapı Kooperatifi inşaatına, 1997 yılında Beylikdüzü Adnan Kahveci Mahallesi’nde başlandı. Yapı işini üstlenen taşeron şirket, taahhüt edilen süre içerisinde 10 bloğun yedisini tamamladı. Bu yedi blokta oturum planlanan sürede başladı.

Ancak A, B ve C numaralı üç blok, taahhüt edilen süre içinde tamamlanamadı. Bunun üzerine kooperatif yönetimi 2000 yılında inşaatı yapan şirket ile sözleşmeyi feshetti. Sözleşmenin feshi üzerine kooperatifin üç bloğu yarım kaldı. Kooperatif yönetimi 2008 yılında belediyeye başvurarak ruhsat yeniledi.

Ancak 3 blok, ruhsat süresi olan beş yıl içerisinde yine bitirilemedi. Ruhsat süresi içerisinde tamamlanamayarak kaba inşaat halinde yarım kalan A, B ve C bloklar 27 yıl boyunca atıl halde kaldı. Bu süre zarfında üç blok adeta çürümeye yüz tuttu.

2021’DE RUHSATSIZ İNŞAATA BAŞLANDI

Yarım kalan ve yıllarca kaderine terk edilen üç blok, 2021 yılında ruhsatsız bir şekilde kooperatif yönetimi tarafından yeniden yapılmaya ve satılmaya başlandı. Duruma itiraz eden ve sorumluluk almak istemeyen kooperatifin 2. Başkanı Bora Kalkavan, 2021 yılının Temmuz ayında blokların depreme dayanıksız olduğunu, Karot testi yapılması gerektiğini ve kooperatifin diğer yöneticilerinin ruhsatsız inşaat çalışması başlattığını Beylikdüzü Belediyesi’ne ihbar etti.

KOOPERATİF MÜHÜR DE DİNLEMEDİ

İhbar üzerine Beylikdüzü Belediyesi tarafından Adnan Kahveci Mahallesi 641 ada 1 parselde bulunan bloklarda inceleme yapıldı. İncelemelerde ilgili parsellerdeki A, B ve C bloklarında ruhsatsız inşaat çalışması yapıldığı tespit edildi. Talep üzerine yapılan Karot test sonucu tereddüt oluşturduğu gerekçesiyle de inşaat mühürlendi.

DIŞ CEPHESİ MAKYAJLANDI

Kanun dinlemeyen kooperatif yönetimi mührü bozarak ruhsatsız olarak inşaata devam etti. 27 yıl boyunca çivi bile çakılmayan üç blok, acele bir şekilde önce dış cephesi makyajlanarak, sonra da ince işleri tamamlanmaya çalışılarak satışa sunuldu.

Related Posts

ABD’den bir garip Gazze çıkışı

Dünyanın son yıllarda en büyük insani krizine ev sahipliği yapan Gazze’de hayatta kalabilen milyonlarca sivil son günlerde gıdaya dahi ulaşmakta zorluk çekiyor. On binlerce sivili katledip bebeklerinin cinsiyet öğrenme partisini dahi Gazze’de bomba …

Deprem bağışlarını faize yatırdılar

İki otomobil üreticisinin bağışladığı 860 bin Euro’yu depremzedelere ulaştırmak yerine faize yatıran Kızılay İstanbul şubesi için suç duyurusu yapıldı. Gazze yardımları bile yollanmamış.

Çin ve Rus liderlerden ABD’ye gönderme: Zorbalığa birlikte karşı koyacağız

Küresel siyaset açısından dün Moskova önemli bir ziyarete tanık oldu. 80’nci Zafer Bayramı kutlamaları için gittiği Moskova’da Rusya lideri Putin ile görüşen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’yi ima ederek ‘hegemonik zorbalığa’ ve ‘tek kutupluluğa’ karşı Rusya ile omuz omuza mücadele edecekleri mesajını verdi.

Fenerbahçe’nin İçişleri Bakanlığı’na açtığı davada rapor hazırlandı

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ‘Futbolda Şike Kumpası’ davası nedeniyle İçişleri Bakanlığı’na açtığı ‘ağır hizmet kusuru’ niteliğindeki tazminat davasında bilirkişi raporu hazırlandı. Mahkemeye sunulan raporda, Fenerbahçe’nin 3 Temmuz 2011 tarihinde başlayan süreç nedeniyle uğradığı zararın 42 milyon euro ve 103 milyon TL olduğu belirtildi.

Dağda yürüyüş yapan iki kişi tesadüfen 13 milyon değerinde altın buldu

Çekya’nın Krkonoše Dağları’nın eteklerindeki Zvičina Tepesi’nde yürüyüş yapan yapan iki kişi, 340 bin dolar (yaklaşık 13 milyon lira) değerinde altın madeni paralar ve eşyalarla dolu gizli bir hazineye rastladı. Uzmanlar, bu hazinenin II. Dünya Savaşı sırasında kaçan kişiler tarafından saklanmış olabileceğini düşünüyor.

TBMM’de AYM tartışması “23 yıldır kanun yapmayı, devlet yönetmeyi öğrenemediniz”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) ilişkin düzenlemeleri içeren “200 Sıra Sayılı Kanun Teklifi”nin ikinci bölümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Muhalefet, düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu ve hukukun sistemli biçimde ihlal edildiğini savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir