Bu uygulamalara dikkat! Veriler ifşa oldu, 2 milyon 650 bin adres çalındı

Cocospy ve Spyic gibi mobil cihaz izleme uygulamalarında tespit edilen bir güvenlik açığı, kullanıcıların mesajlarından fotoğraflarına, arama kayıtlarından kişisel verilerine kadar her şeye erişilebildiğini ortaya koydu.

Bu açığı bulan bağımsız bir güvenlik araştırmacısı, söz konusu uygulamaların kullanıcıların e-posta adreslerine dahi herkesin erişebildiğini belirtti.

2 milyon 650 bin e-posta adresi çalındı

Araştırmacı, güvenlik açığını kullanarak Cocospy’nin 1 milyon 810 bin, Spyic’in ise 880 bin 167 kullanıcısının e-posta adresini ele geçirdi ve bu bilgileri Have I Been Pwned (HIBP) isimli veri ihlali bildirim hizmetinin sorumlusu Troy Hunt’a iletti.

Hunt, 2 milyon 650 bin farklı e-posta adresinin HIBP’ye yüklendiğini ve insanların kendi e-posta adreslerini kontrol edebilmek için aramalar yapabileceğini açıkladı.

Telefon izleme uygulamaları ne amaçla kullanılır?

Stalkerware olarak da adlandırılan telefon izleme uygulamaları, bir cihazın konumunu ve etkinliklerini izlemek için kullanılır. Bu uygulamalar genellikle ebeveyn denetimi, çalışan takibi, kayıp cihazların bulunması veya acil durumlarda kişisel güvenlik amaçlarıyla kullanılmaktadır.

Bu tür uygulamaların izinsiz veya kötü niyetli kullanımı etik ve yasal sorunlara yol açabilir. Güvenlik uzmanları, bu tür uygulamalardan uzak durulması gerektiğini vurguluyor.

Kimin geliştirdiği belirsiz

Zack Whittaker, Cocospy ve Spyic’in Çin kaynaklı uygulamalar olduğunu ancak geliştiricilerinin kimliği hakkında net bilgiler bulunmadığını belirtti. Uygulamaların resmi uygulama mağazalarında yasaklı olması nedeniyle doğrudan sağlayıcılarından indirilmeleri gerektiği ifade edildi. Bu uygulamaların yüklü olduğu iPhone ve iPad’lerden kullanıcıların iCloud depolama alanına erişilebiliyor.

Ne gibi önlemler alınabilir?

Güvenlik uzmanları, telefon izleme uygulamalarından habersiz olarak telefonlarına yüklenen kullanıcılara bazı öneriler sunuyor. Android cihazlarda Google Play Protect, kötü niyetli yazılımları tespit edip engelleyebilmektedir. iPhone ve iPad kullanıcıları ise Apple hesaplarında güçlü ve benzersiz bir şifre belirlemeleri ile birlikte iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneğini etkinleştirmeleri tavsiye edilmektedir.

Related Posts

Turkish Airlines Open heyecanı başladı

2025 yılı içinde Türkiye’deki en önemli uluslararası spor organizasyonlarından biri olan Turkish Airlines Open’da heyecan ilk Pro-Am turnuvası ile başladı. 14 takımın mücadele ettiği turnuvada ilk sırayı Jeong Weon Ko ve Sam Bairstow’un yer aldığı THY-7 takımı aldı.

Uzay aracı 53 yıl sonra düşüyor: Türkiye de risk altında

Soğuk savaş döneminden kalma Sovyet uzay aracının 53 yıl sonra Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Atmosfere girerek yanması beklenen aracın düşebileceği yerler arasında Türkiye de var.

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

Samsung One UI 7, pil tüketimini artırabilir! Peki neden?

Samsung’un Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 modellerine sunduğu One UI 7 güncellemesi, bazı kullanıcıların pil tüketimini artırdı. Günlük kullanımda cihazlarını birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıklarını belirten kullanıcılar, güncelleme sonrasında …

Huawei, dayanıklı taşınabilir SSD’sini tanıttı: 2000MB/s aktarım hızı sunuyor

Huawei, profesyoneller ve dış mekan kullanıcıları için tasarlanmış yüksek performanslı taşınabilir SSD’sini duyurdu. Kunling eKitStor Shield 200 isimli SSD, USB-C portu üzerinden USB 3.2 Gen 2×2 bağlantısıyla 2000 MB/sn’ye kadar aktarım hızına …