Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl mal ihracatını 2 milyar dolar fazlayla 256 milyar dolara, hizmetler ihracatını da 11 milyar dolar fazlayla 100 milyar dolara çıkaracaklarını belirterek, “Gidişat onu göstermektedir. Zaten bir hafta sonra da kasım ayı ihracat rakamını açıkladığımızda göreceksiniz. Bunun yanında mal ihracatında 2028’de 375 milyar dolara ulaşmak, hizmetler ihracatında 2028’de 200 milyar dolara ulaşmak, böylece ülkemize 575 milyar dolar yıllık döviz geliri kazandırma hedefi doğrultusunda çalışacağız” dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu sabah yapılan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Kasım ayı meclis toplantısının konuğu oldu. Meclis toplantısına Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve meclis üyeleri katıldı.
“Türkiye ekonomisi başarısını gösteriyor”
Kasım ayı ihracat rakamlarına vurgu yapan Bakan Ömer Bolat, “2021 ve 2022’deki yüksek aşırı talep dönemi ve yüksek enflasyon döneminden sonra 2023 talebin kısıldığı bir yıl oldu. Bu, dünyadaki üretim ve büyüme rakamına da yansıyor. Dünyadaki ortalama büyüme oranı yüzde 3’ün altına geriledi. Dünya ticareti de eksi konumunda. Çeşitli tahminler var farklı kuruluşların ama şunu biliyoruz ki küresel ithalat talebi yüzde 5’e yakın geriledi. Bizim yüzde 41 ihracat yaptığımız Avrupa Birliği’ndeki talep ithalatta yüzde 13 geriledi. Bu açıdan zor bir yıldı ama buna rağmen Türkiye ekonomisi son 21 yıldaki başarısını 2023 yılında da gösteriyor. İlk 6 ayda yüzde 3,9’luk büyüme sağladık ve ihracatımızda da en azından geriye gitmedik. Çünkü 6 Şubat’taki o büyük deprem felaketiyle ilk 9 ay itibariyle ihracatımızda 7 milyar dolara yakın bir kayıp yaşadık. Buna rağmen bu yıl inşallah mal ihracatımızı 2 milyar dolar fazlasıyla 256 milyar dolara, hizmetler ihracatımızı da 11 milyar dolar fazlasıyla 100 milyar dolara çıkaracağız. Gidişat onu göstermektedir. Zaten bir hafta sonra da kasım ayı ihracat rakamını açıkladığımızda göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
115 bini aşan ihracatçı olduğunu dile getiren Bakan Bolat, “Bu rakam 2002’de 33 bindi ve cari işlemler açığını da bu yıl başarılı bir şekilde azaltma gayreti içindeyiz. Orta vadeli program hedefimiz 43 milyar dolar civarındaydı. Bu rakamı 44-45 milyar dolarda tutma gayret içerisindeyiz. Eylül ayında cari işlemler fazlası verdik. 1,9 milyar dolar yani yaklaşık 2 milyar dolar. Ekim, kasım aylarında da cari denge çok az açık ya da denge pozisyonunda kapanabilecek. Böylece 51,7’den eylül ayındaki cari işlemler açığı, yıllık açığını daha aşağı doğru çekebileceğiz. Burada bizim çok basit bir hedefimiz, yöntemimiz var. Her ay, geçen yılın aynı ayından daha fazla ihracat yapmak. Böylece 12 aylık toplamda geçen yılı fazlasıyla aşmış olacağız” diye konuştu.
575 milyar dolar yıllık döviz geliri kazandırma hedefi
Merkez Bankası brüt döviz rezervleri hakkında da konuşan Bolat, “Dün Hazine ve Maliye Bakanlığımız açıkladı. Merkez Bankası’ndaki brüt döviz rezervlerimiz 17 Kasım tarihi itibariyle 134,5 milyar dolar oldu. 24 Kasım’da yani 1 hafta sonra da inşallah bu rakam daha da artacak. 150 milyar dolar döviz rezervlerimizi yakında görürsek şaşırmayalım. Allah nasip ederse onu da bu ülke başaracak. 2028 hedefi olarak 12’nci yıl kalkınma planında yıllık ortalama yüzde 5 civarında bir kalkınma hızını başarmak ve de kişi başına milli gelirimizi 17 bin 554 dolara çıkarmak. Bunu başardığımız takdirde yüksek gelirli ülkeler sınıfına gireceğiz. Bunun yanında mal ihracatında 2028’de 375 milyar dolara ulaşmak, hizmetler ihracatında 2028’de 200 milyar dolara ulaşmak, böylece ülkemize 575 milyar dolar yıllık döviz geliri kazandırma hedefi doğrultusunda çalışacağız” dedi. (DHA)