Avrupa’ya ihracat resesyon endişelerine rağmen hız kesmedi

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Ukrayna-Rusya Savaşı ile artan jeopolitik gerilim, enflasyonla mücadelede uygulanan sıkı para politikası gibi riskler Avrupa’da ekonomik kırılganlıkları artırıyor.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel çapta sürdürdüğü tarife tehditleri ile ek gümrük vergilerinin olası etkileri de bölge ekonomisini olumsuz etkiliyor.

Avrupa tarafında meydana gelen bu olumsuzlara karşın, Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi için atılan karşılıklı adımlar Türkiye’nin yaptığı ihracat verilerine olumlu yansıdı.

Toplam ihracatın yüzde 48’i Avrupa ülkelerine

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı ocakta yıllık bazda yüzde 5,8 artarak 21 milyar 164 milyon 177 bin dolara ulaştı. Avrupa ülkeleri Türkiye’nin ihracatında öne çıkarken, bölgeye yapılan dış satım geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 artışla 10 milyar 320,1 milyon dolara yükseldi. Geçen yıl ocak ayında bölge ülkelerine 9 milyar 632,6 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. Böylece, Türkiye’nin ocak ayındaki toplam ihracatının yüzde 48’inin bu bölgeye gerçekleştirildiği hesaplandı.

Otomotiv endüstrisi ihracatta başı çekti

Avrupa ülkelerine yapılan ihracatın sektörlere göre dağılımına bakıldığında otomotiv endüstrisinin 2,6 milyar dolarla ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu sektörü 1,4 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1,1 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 752,7 milyon dolarla elektrik ve elektronik, 676,1 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller ve 591,8 milyon dolarla çelik izledi.

Ülkelere göre bakıldığında ise en fazla dış satım 1,6 milyar dolarla Almanya’ya yapıldı. Bu ülkeyi 1,1 milyar dolarla Birleşik Krallık, 910,5 milyon dolarla İtalya, 795,7 milyon dolarla Fransa ve 774 milyon dolarla İspanya takip etti.

En fazla ihracat İstanbul’dan

Avrupa’ya yapılan ihracatın illere göre dağılımı incelendiğinde ise İstanbul’un ilk sırada yer aldığı görüldü. İstanbul’dan Avrupa ülkelerine geçen ay 2,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

İstanbul’u, 1,4 milyar dolarla Kocaeli, 948,8 milyon dolarla Bursa, 625,1 milyon dolarla İzmir, 419,2 milyon dolarla Ankara, 385,7 milyon dolarla Sakarya izledi.

Related Posts

İş dünyasında ‘vergi’ rahatsızlığı: Hisarcıklıoğlu’nun isyanında tam destek!

Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Gürsel Baran, vergi incelemesinin kayıtlı mükelleflere yapıldığını bildirdi. Baran, yaptığı yazılı açıklamada vergi reformunun bir an önce hayata geçirilmesi için defalarca açıklama yaptıklarını hatırlatarak, “Yüksek …

Çin’in teşvikleri piyasalarda ‘devalüasyon’ iması yaratıyor

Uzmanlar, Çin Merkez Bankasının (PBoC) ekonomiyi desteklemek için açıkladığı teşvikleri devalüasyon hamlesi olarak değerlendirirken, teşviklerin devam edeceğini öngörüyor.

Aracı kurumlardan 7 hisse için 15 yeni hedef fiyat: Aselsan, THY, Arçelik dikkat çekiyor

2025 ilk çeyrek bilançolarının ardından aracı kurumlar model portföylerini güncelledi. Borsa İstanbul’da işlem gören 7 şirket için 15 farklı hedef fiyat açıklandı. İşte detaylar…

Bahreyn ekonomisinde güçlü büyüme sinyali

Bahreyn İstatistik Kurumu’nun yayımladığı öncü verilere göre ülke ekonomisi 2024 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 3,4 büyüyerek, bir önceki çeyrekte revize edilen yüzde 2,9’luk artışın da üzerine çıktı. Bu oran, 2023’ün dördüncü çeyreğinden bu yana …

Suda ödül ceza sistemi

Su stresi yaşayan Türkiye’de akademisyenler, çiftçiler, sivil toplum kuruluşları, su tasarruf uygulamalarının desteklenmesi, kuraklığa karşı toprak neminin izlenmesi, su yönetiminde çok başlılığın önlenmesi ve kaçak su kullanımına caydırıcı cezalar getirilmesi önerisinde bulundu.

ABD’li bankadan Türkiye ekonomisi değerlendirmesi

Yurt içinde bugün enflasyon rakamları takip edildi. Yurt içinde enflasyon yıllık bazda yüzde 37,86 olarak açıklanırken, yıllık bazda yüzde 3,00 olarak kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir