AI yonga üretimi kaynaklı emisyonlar 2024’te dört kat arttı

Yapay Zekâ ve Çevresel Etkileri: Greenpeace Analizi

Yapay zekâ alanındaki küresel ilgi ve yatırımlar, çevresel sorunları da beraberinde getiriyor. Greenpeace’in yayımladığı yeni bir analize göre, 2024 yılında yapay zekâ için kullanılan yarı iletken yongaların üretiminden kaynaklanan karbon emisyonları dört katına çıkmış durumda.

Üretimde Fosil Yakıtlara Bağımlılık

Analize göre, büyük teknoloji firmalarının kullandığı grafik işlemcileri (GPU) ve bellek birimleri genellikle Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve SK Hynix Inc. gibi şirketler tarafından üretiliyor. Bu üretimin büyük bir kısmı fosil yakıtlarla çalışan enerji şebekelerine sahip olan ülkelerde gerçekleşiyor, özellikle de Tayvan, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerde. Bu durum, karbon emisyonlarının artmasında önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Greenpeace’in uyarısına göre, yapay zekâ odaklı küresel elektrik talebi 2030 yılına kadar 170 kat artabilir.

Karbon Nötr Hedefler Tehlikede

Bloomberg’in haberine göre, Greenpeace’in tahminleri bazı uzmanlarda yapay zekânın küresel karbon nötr hedeflerini tehlikeye atabileceği endişelerine yol açtı. Kuruluş, özellikle Doğu Asya ülkelerinde çip üretiminin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yapılmasını öneriyor, ancak mevcut eğilim bunun tam tersini gösteriyor. Güney Kore’nin yeni doğal gaz santralleri inşa etme planları yapması ve Tayvan’ın yapay zekâ kaynaklı enerji ihtiyacını sıvılaştırılmış doğal gaz projelerine ve enerji altyapısına yatırım yapması bu durumu destekliyor.

ABD, Enerji Tüketiminde Rekor Kırabilir

Ulusal Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan bir çalışmaya göre, ABD’deki yapay zekâ destekli veri merkezlerinin elektrik tüketimi, ülkenin 2030 yılındaki elektrik talebinin yarısından fazlasını oluşturabilir. Hatta analizler, yapay zekâ sistemlerinin gerektirdiği enerjinin, çelik, alüminyum, çimento ve kimyasal üretimi gibi enerji yoğun sanayi kollarının toplamından daha fazla olabileceğini öne sürüyor.

Küresel Elektrik Tüketimi Japonya’yı Geçebilir

2023’e kıyasla iki kat artması beklenen küresel veri merkezi kaynaklı elektrik talebinin 2030 yılına kadar 945 terawatt saat (TWh) seviyesine ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bu rakam, Japonya’nın toplam elektrik tüketimini aşarken, İrlanda’nın enerji ihtiyacının çok üzerinde bir seviyeye işaret ediyor.

AI Savunucuları ve Belirsizlikler

Yapay zekâ savunucuları, teknolojinin bilimsel ilerlemeleri hızlandırabileceğini ve enerji verimliliği sağlayacak çözümler geliştirebileceğini düşünüyor. Özellikle batarya teknolojileri ve güneş enerjisi gibi alanlarda yapılan gelişmelerin olumlu etkileri olduğu belirtiliyor. Ancak, geleceğe dair hala birçok belirsizlik bulunuyor.

Related Posts

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Avrupa Plaj Hentbolu Şampiyonası Antalya’da başladı

EHF Avrupa Plaj Hentbol Şampiyonası, Antalya’nın Alanya ilçesinde başladı. Alanya Uluslararası Plaj Sporları Merkezi’nde düzenlenen organizasyonda, 16 ülkeden 32 takım mücadele ediyor.

İlk kez görüntülendi! Kendini yok etti

Astronomlar, ilk kez bir yıldızın kendini “çifte patlama” ile yok edişine dair görsel kanıt elde etti. Bu dikkat çekici keşif, kozmolojideki büyük bir gizemi çözmek için önemli bir adım olabilir.

Google’a 314 milyon dolarlık para cezası! İzinsiz toplamış

Google, ABD’de Android telefon kullanıcılarından izin almadan veri topladığı gerekçesiyle 314 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı.

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.