Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Alerjik Rinit ve Sinüzit Arasındaki İlişki

Uzmanlar, bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik rinit vakalarında artış yaşandığını belirtiyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, alerjik rinitin genetik yatkınlık ve çevresel koşulların etkisiyle ortaya çıktığını vurguluyor.

Tunca, alerjik rinitin belirtileri arasında burun tıkanıklığı, sık hapşırma, burun akıntısı ve kaşıntıların yer aldığını söylüyor. Ayrıca, akıntıların sinüslerde birikerek tıkanıklığa sebep olabileceğini ve sinüzite zemin hazırlayabileceğini belirtiyor. Hastalar genellikle şikayetlerinin başlangıcında basit bir nezle gibi hissettiklerini ancak burun tıkanıklığı şikayetlerinin uzun süre devam ettiğini dile getiriyor.

Alerjik rinitte bakteriyel enfeksiyonların nadir olduğunu belirten Tunca, muayene sırasında genellikle temiz bir mukusla karşılaşıldığını söylüyor. Ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu yerlerde boğazda ağrı ve kızarıklık şikayetlerinin de gelişebileceğini ekliyor.

Dr. Öğr. Üyesi Tunca, akut sinüzit vakalarında burun tıkanıklığı, koku ve tat almada bozukluk, baş ve yüz ağrısı, koyu akıntılar, öksürük ve ses değişikliği gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Kronik sinüzit vakalarında ise cerrahi tedavinin gerekebileceğini ifade ediyor.

Uzmanlar, alerjik rinitin tedavisi ve takibinin önemine dikkat çekiyor. Hastalara doğru bilgi verilmesi ve tedavi sürecinin düzenli olarak takip edilmesi hastalığın kontrol altında tutulmasında büyük rol oynuyor. Semptomların uzun sürmesi durumunda ise Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanın önemine vurgu yapılıyor.

Related Posts

Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!

Fransız mikrobiyoloğ Paul-Étienne Fontaine yaptığı laboratuvar analizinde meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit bulunmadığını, zararlı olarak kabul edilen bir bakterinin de olduğunu ifade etti.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Koronavirüsle Kalp Krizi Oranları Patladı!

Koronavirüs salgınıyla birlikte kalp krizlerinde patlama yaşanıyor. 25-44 yaş arasında kalp krizi geçiren kişi sayısı çığ gibi büyüyor. Peki neden? 

Taşikardi nedir? Taşikardi neden olur?

Taşikardi, sinüs ritminin dinlenme sırasında olabilecek normal oranını aşmasıdır. Genel olarak dinlenme sırasında nabzın dakikada 100’ü aşması yetişkinlerde taşikardi olarak kabul edilmektedir. Dinlenme hızının üzerindeki kalp atış hızları normal …

Uzmanı tek tek anlattı: Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, diş fırçalamanın çocuklarda yalnızca alışkanlık değil aynı zamanda ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu belirterek Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir