Arm mimarisi 40 yaşında: Günümüze kadar 250 milyar çipte yer aldı!

Arm Mimarisi: 40 Yaşında, 250 Milyar Çipte Yer Aldı

1978’de, Chris Curry ve Hermann Hauser, İngiltere Cambridge’de son derece mütevazi bir girişim olan Acorn Computers‘ı kurdu. Şirket daha sonra, her sınıfta bir bilgisayar bulunması gerektiği öngörülen bir Birleşik Krallık hükümet girişiminin parçası olan BBC Micro‘yu inşa etmek için bir sözleşme aldı. O zaman şirket için büyük bir başarı olan bu sözleşme, günümüzde akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara, veri merkezlerine ve sensörlere kadar her yerde karşımıza çıkacak olan Arm mimarisine kadar uzandı.




Arm Mimarisi: Düşük Güç Tüketimi İle Başarı

1980’lerin başlarında, iki hırslı mühendis olan Sophie Wilson ve Steve Furber 32 bitlik bir işlemci tasarlamakla görevlendirildi. Sınırlı kaynaklarla, verimli ve tasarımı basit bir işlemci mimarisi oluşturdular. İcatları olan ARM1, 1985’te 3 mikron (3000 nanometre) teknolojisinde sadece 25.000 transistör kullanılarak tamamlandı. İşlemci hızlı olmasının yanında, oldukça düşük güç tüketiyordu ve son derece verimliydi.

Arm Mimarisi: Yenilikçi Tasarım ve Gelişim




İlginçtir ki, Arm’ın düşük güç tasarımı zorunluluktan doğmuştu. İlk günlerde, Acorn pahalı seramik çip ambalajını karşılayamıyordu, bu nedenle işlemcinin daha ucuz bir plastik ambalajda çalışacak kadar verimli olması gerekiyordu. Güç tüketimini tahmin etmek için hiçbir araç bulunmadığından, mühendisler işlemciyi güvenlik payı bırakacak şekilde fazla mühendislik ile tasarladı. Bu karar, nihayetinde son derece yüksek güç verimliliğine sahip bir işlemciyle sonuçlandı ve enerji bilincine sahip tasarımlar için onlarca yıl sürecek bir standart belirledi.

Daha sonra mali zorluklar yaşayan Acorn, 1990 yılında Acorn, Apple ve VLSI Technology arasında kurulan ortak girişimle Advanced RISC Machines (ARM) adını aldı.

Arm Mimarisi: Mobil Teknolojide Devrim




Arm mimarisi için dönüm noktası Nokia 6110 oldu. Arm7TDMI işlemcisiyle güçlendirilen ilk Arm mimarili telefon, zamanının en çok satan mobil cihazlarından biri haline geldi ve Arm’ın mobil alandaki hızlı büyümesinin öncüsü oldu.

Bu başarıdan sonra Arm mimarisi adeta sıçrama yaptı. Mobil, gömülü, IoT ve uç (edge) cihazlar için fiili standart haline geldi ve bugün bulut ve veri merkezi çözümlerinde de hızla yayılmaya devam ediyor. Bugüne kadar 250 milyardan fazla Arm çekirdeği sevk edilmiş durumda. Önümüzdeki yıllarda milyarlarcası daha sevk edilecek gibi görünüyor.

Related Posts

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.

Turkish Airlines Open heyecanı başladı

2025 yılı içinde Türkiye’deki en önemli uluslararası spor organizasyonlarından biri olan Turkish Airlines Open’da heyecan ilk Pro-Am turnuvası ile başladı. 14 takımın mücadele ettiği turnuvada ilk sırayı Jeong Weon Ko ve Sam Bairstow’un yer aldığı THY-7 takımı aldı.

Uzay aracı 53 yıl sonra düşüyor: Türkiye de risk altında

Soğuk savaş döneminden kalma Sovyet uzay aracının 53 yıl sonra Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Atmosfere girerek yanması beklenen aracın düşebileceği yerler arasında Türkiye de var.

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir