Uzmanı tek tek anlattı: Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Önemi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, çocuklarda ağız ve diş bakımının önemine dikkat çekti. Çocuklarda en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biri olan diş çürüklerinin erken yaşta alınacak tedbirlerle büyük oranda önlenebileceğini belirtti.

Dr. İlisulu, ebeveynlerin küçük yaşlardan itibaren çocuklarının ağız ve diş sağlığına önem vermesi gerektiğini vurgulayarak, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Erken yaşlarda ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmayan bireylerin ileri yaşlarda bu alışkanlığı edinmesinin zorlaşabileceğini ve bu durumun ağız diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.

“Bebeğinizin Ağız ve Diş Sağlığına İlk Adımlar”

Dr. İlisulu, Uluslararası Çocuk Diş Hekimliği verilerine göre, bebeklerin ilk süt dişinin sürmesiyle birlikte (genellikle 6-10 ay arasında) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini söyledi. Bu dönemde bebeklerin dişleri özel parmak fırçaları, gazlı bez ya da tülbent yardımıyla nazikçe temizlenmeli. Emzirme veya biberonla beslenme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesinin ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklere engel olabileceğini belirtti.

Dr. İlisulu, tüm çocuklarda yaşa uygun miktarda ve fluorid içeren diş macunu ile günde iki kez diş fırçalamanın önemine değinerek, diş fırçasının kıllarının yumuşak olması gerektiğini ifade etti.

“Ebeveynlerin Diş Fırçalama Alışkanlığına Desteği Hayati”

Diş fırçalamanın çocuklarda alışkanlık olmanın yanı sıra ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu belirten Dr. İlisulu, ebeveyn desteğinin önemli olduğunu söyledi. Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn ya da bakım veren kişi tarafından destek olunması gerektiğini belirtti.

Diş hekimi kontrollerinin çocukların ağız sağlığı ve diş hekimi korkusunun önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirten Dr. İlisulu, altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontrollerle çürüklerin erken teşhis edilebileceğini ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilebileceğini söyledi.

“Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Geleceğin Anahtarıdır”

Dr. İlisulu, çocukların ağız ve diş sağlığının sadece fiziksel sağlıkla kalmayıp, sosyal yaşamdan psikolojik gelişime kadar birçok alanda olumlu etkiler yarattığını önemle vurgulayarak, ebeveynlerin bilinçli davranarak çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Related Posts

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.