Bu uygulamalara dikkat! Veriler ifşa oldu, 2 milyon 650 bin adres çalındı

Cocospy ve Spyic gibi mobil cihaz izleme uygulamalarında tespit edilen bir güvenlik açığı, kullanıcıların mesajlarından fotoğraflarına, arama kayıtlarından kişisel verilerine kadar her şeye erişilebildiğini ortaya koydu.

Bu açığı bulan bağımsız bir güvenlik araştırmacısı, söz konusu uygulamaların kullanıcıların e-posta adreslerine dahi herkesin erişebildiğini belirtti.

2 milyon 650 bin e-posta adresi çalındı

Araştırmacı, güvenlik açığını kullanarak Cocospy’nin 1 milyon 810 bin, Spyic’in ise 880 bin 167 kullanıcısının e-posta adresini ele geçirdi ve bu bilgileri Have I Been Pwned (HIBP) isimli veri ihlali bildirim hizmetinin sorumlusu Troy Hunt’a iletti.

Hunt, 2 milyon 650 bin farklı e-posta adresinin HIBP’ye yüklendiğini ve insanların kendi e-posta adreslerini kontrol edebilmek için aramalar yapabileceğini açıkladı.

Telefon izleme uygulamaları ne amaçla kullanılır?

Stalkerware olarak da adlandırılan telefon izleme uygulamaları, bir cihazın konumunu ve etkinliklerini izlemek için kullanılır. Bu uygulamalar genellikle ebeveyn denetimi, çalışan takibi, kayıp cihazların bulunması veya acil durumlarda kişisel güvenlik amaçlarıyla kullanılmaktadır.

Bu tür uygulamaların izinsiz veya kötü niyetli kullanımı etik ve yasal sorunlara yol açabilir. Güvenlik uzmanları, bu tür uygulamalardan uzak durulması gerektiğini vurguluyor.

Kimin geliştirdiği belirsiz

Zack Whittaker, Cocospy ve Spyic’in Çin kaynaklı uygulamalar olduğunu ancak geliştiricilerinin kimliği hakkında net bilgiler bulunmadığını belirtti. Uygulamaların resmi uygulama mağazalarında yasaklı olması nedeniyle doğrudan sağlayıcılarından indirilmeleri gerektiği ifade edildi. Bu uygulamaların yüklü olduğu iPhone ve iPad’lerden kullanıcıların iCloud depolama alanına erişilebiliyor.

Ne gibi önlemler alınabilir?

Güvenlik uzmanları, telefon izleme uygulamalarından habersiz olarak telefonlarına yüklenen kullanıcılara bazı öneriler sunuyor. Android cihazlarda Google Play Protect, kötü niyetli yazılımları tespit edip engelleyebilmektedir. iPhone ve iPad kullanıcıları ise Apple hesaplarında güçlü ve benzersiz bir şifre belirlemeleri ile birlikte iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneğini etkinleştirmeleri tavsiye edilmektedir.

Related Posts

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Avrupa Plaj Hentbolu Şampiyonası Antalya’da başladı

EHF Avrupa Plaj Hentbol Şampiyonası, Antalya’nın Alanya ilçesinde başladı. Alanya Uluslararası Plaj Sporları Merkezi’nde düzenlenen organizasyonda, 16 ülkeden 32 takım mücadele ediyor.

İlk kez görüntülendi! Kendini yok etti

Astronomlar, ilk kez bir yıldızın kendini “çifte patlama” ile yok edişine dair görsel kanıt elde etti. Bu dikkat çekici keşif, kozmolojideki büyük bir gizemi çözmek için önemli bir adım olabilir.

Google’a 314 milyon dolarlık para cezası! İzinsiz toplamış

Google, ABD’de Android telefon kullanıcılarından izin almadan veri topladığı gerekçesiyle 314 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı.

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.