Yoldaki araçlar yaşlandı: 4 otomobilden biri ‘hurda’

Türkiye’deki Otomotiv Sektöründe Yaşanan Değişimler

Türkiye’deki alım gücündeki düşüş, otomotiv sektörünü ve yollardaki araç parkını olumsuz etkiliyor. Bu durum, trafikteki araçların hızla yaşlanmasına neden oluyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye’deki toplam araç parkının yaş ortalaması 2024 yılında yüzde 14,3’e ulaştı. Özellikle son 7 yılda, 0-5 yaş arasındaki araçların oranı yüzde 24,5’e gerilerken lüks araç satışlarında ise yüzde 30’a kadar bir artış yaşandı.

Ekonomik Zorluklar ve Otomobil Satışları

Bu değişimde artan enflasyon ve kredi erişimindeki zorluklar büyük rol oynuyor. Orta sınıfın otomobil alımını güçleştiren ekonomik koşullar, 2024 yılında ekonomik segmentteki araç satışlarının yüzde 2’nin üzerinde azalmasına neden oldu. Ancak lüks segmentte ise yüzde 29’luk bir büyüme kaydedildi. Vergi oranlarının düşük olduğu A, B ve C segment araçlar piyasanın yüzde 85,7’sini oluştururken, bu oran 2023’te yüzde 89 seviyesindeydi.

Sektör temsilcileri, ÖTV sisteminin otomobil erişimini zorlaştırdığına dikkat çekerek acil ÖTV matrah güncellemeleri ve hurda teşvikinin devreye girmesi gerektiğini belirtiyor. ÖTV dilimlerinin gözden geçirilmesi ve yerli otomobil talebinin artırılması gerektiğini vurgulayan temsilciler, aynı zamanda emisyon hedeflerine destek olacak vergi düzenlemeleri yapılmasını istiyor.

ODMD Başkanı’ndan Açıklamalar

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye, yeni teknolojileri ve çevreye duyarlı yaklaşımları destekleyen bir vergi sistemine geçiş yapmalı. Ülkemizde gençleşmesi gereken çok yaşlı bir araç parkı bulunuyor. Bu durum, sadece yeni araç satışlarını değil, aynı zamanda trafik güvenliğini, çevreyi ve ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Gençleşen bir araç parkı, ülke için büyük önem taşıyor.”

(ALINTI)

Related Posts

Antalya Tarım Konseyi Raporunu Ticaret Bakan Yardımcısına Sundular

Antalya Tarım Konseyi (ATAK) tarafından hazırlanan rapor, yaş meyve ve sebze ticaretine yönelik mevcut sorunlar ve çözüm önerilerini içeriyor. Rapor, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’a sunularak hal yasasında gerekli revizyon talepleri iletildi.

Japon sanayi üretimi beklentileri karşılayamadı

Japonya’da sanayi üretimi Mayıs 2025’te yüzde 0,1 gerileyerek ekonomistlerin beklediği yüzde 0,5’lik artış tahminini karşılamadı. Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı verilerine göre, bu düşüş, nisan ayındaki yüzde 1,1’lik azalmayı takip ederek …

Türk Telekom’a 25 yıl süre verildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Telekom’un sabit hatlara yönelik imtiyaz sözleşmesinin 25 yıl daha uzatılacağını açıkladı. Uzatma işlemi, mevcut sözleşmenin sona ereceği Şubat 2026’dan önce tamamlanacak. Yenilenecek sözleşmeye …

Trump Rusya’ya yaptırım dedi! Brent petrol yükselişe geçti

ABD Başkanı Trump’ın pazartesi günü Rusya’ya yeni yaptırım açıklayacağını söylemesinin ardından Brent petrol yükselişe geçti. Ayrıca gümrük tarifeleri konusundaki endişeler de petrolün yükselmesine neden olmaya devam ediyor.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.