Almanya, Türkleri de yakından ilgilendiren önemli bir yasa değişikliğine imza atıyor. ‘Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu’ isimli bu yeni yasa, yabancıların Alman vatandaşlığına geçiş sürecini daha kolay hale getirmeyi hedefliyor. Özellikle bu yasa değişikliği ile birlikte, Alman vatandaşlığına geçiş yaparken önceki vatandaşlığın terk edilmesi gerekliliği ortadan kalkacak. Bu yasa değişikliği, Almanya’da yaşayan yabancılar ve özellikle Türkler için büyük bir önem taşıyor. Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler için artık çifte vatandaşlık engeli bulunmayacak.
İşte Almanya’nın yeni vatandaşlık yasasında değişecek şartlar…
Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/a…
Almanya Parlamentosu’nda bu ülkede yaşayan Türkleri de yakından ilgilendiren bir oturum düzenlendi. “Vatandaşlık Yasası’nın Modernizasyonu” adlı tasarının görüşmelerine başlandı.
Almanya’da iktidardaki koalisyonun göç reformu planlarının bir parçası olarak, İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 23 Ağustos 2023 tarihinde, vatandaşlık yasasında yapılacak değişikliklere ilişkin bir taslak yayınladı.
Faeser, “vatandaşlık yasasının modernizasyonu” olarak adlandırılan planının Almanya’yı göçmenler için daha cazip ve misafirperver hale getirmeyi amaçladığını söyledi.
Halihazırda Alman vatandaşlık yasası beş kanaldan vatandaşlık veriyor: Doğum (en az bir Alman ebeveynden), beyan, çocuklukta kazanma, Almanya’ya yeniden yerleşen yurt dışındaki Alman azınlık gruplarının üyeleri ve vatandaşlığa kabul (Einbürgerung).
Yeni planda yapılan değişiklikler ise çoğunlukla vatandaşlığa geçişle, yani Almanya’da aralarında Türklerin de bulunduğu 11,6 milyon yabancı vatandaşın yeni bir vatandaşlık edinme süreciyle ilgili…
Mevcut yasaya göre, vatandaşlığa kabul yoluyla vatandaşlık, üst düzey cezai suçlardan mahkum olmamış veya halen kovuşturmaya uğramamış, kalacak bir yer temin etmiş ve “Alman yaşam tarzına entegrasyon” sağlamış yabancılar için geçerlidir.
Ayrıca, bu kişilerin en az üç yıl boyunca Alman bir eşle birlikte yaşamış olmaları veya en az 8 yıl boyunca Almanya’da yaşamış olmaları ve bu süre zarfında kamu güvenliği ve düzeni için herhangi bir tehdit oluşturmamaları; kendilerini ve bakmakla yükümlü oldukları kişileri sosyal yardım almadan geçindirebileceklerini kanıtlamaları; önceki vatandaşlıklarından vazgeçmeleri ve Almanca ve yurttaşlık bilgisi konusunda “yeterli bilgiye’”sahip olduklarını göstermeleri gerekmektedir.
Yakın zamanda yayınlanan taslakta önerilen değişiklikler ise şu şekilde:
Almanya çoklu vatandaşlığı kabul etme konusunda dünyanın büyük bir kısmının gerisinde kalıyor. Maastricht Üniversitesi’nin Küresel Çifte Vatandaşlık Veritabanı’na göre, ülkelerin yüzde 76’sından fazlası çoğul vatandaşlığa yönelik olumlu bir politikaya sahip. Veri tabanı, son birkaç on yılda çoklu vatandaşlığın kabulünde istikrarlı bir artış olduğunu gösteriyor.
Taslak şu anda değişikliklerin önerilebileceği Federal Meclis’te. Yasanın yürürlüğe gireceği resmi tarihler henüz açıklanmadı, ancak BMI yasanın 2024 yılının ilk altı ayında tamamlanacağını öngörüyor.