Türkiye’de sisteme giren doğalgaz yüzde 9,5 arttı

BOTAŞ Verilerine Göre Doğal Gaz Talebi Yükseldi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), geçen yıl yaz aylarında yüksek hava sıcaklıklarının etkisiyle doğal gaz talebinde artış yaşandığını açıkladı.

AA’nın haberine göre; Türkiye’de sisteme verilen doğal gaz miktarı 56 milyar 390 milyon 412 bin metreküp olarak kaydedildi. Bu rakam, 2023’teki 51 milyar 477 milyon 297 bin seviyesinden yükseldi.

Ülke, doğal gaz ihracatı da yapmakta olup, toplam tüketimle giriş miktarı arasında yaklaşık yüzde 5 fark bulunmaktadır.

Geçen yıl Türkiye’ye en fazla doğal gaz girişi aralık ayında gerçekleşirken, en düşük giriş ise haziranda kaydedildi.

2024 yılında, sisteme en fazla gaz girişi 11 Kasım’da, en az gaz girişi ise 18 Haziran’da yaşandı.

Son yıllarda Türkiye, gaz tedarik çeşitliliği stratejisiyle LNG tedarikine de ağırlık vermekte. Ülke, geçen yıl LNG tedarikinde 100 milyar metreküp kapasitesini artıracak anlaşmalara imza attı.

BOTAŞ, geçtiğimiz yıl 4 farklı şirketle LNG tedarik anlaşması imzalayarak bu alanda atılım gerçekleştirdi.

Şirket, Umman ile 2025-2035 yılları arasında yapılacak LNG tedarik anlaşması kapsamında yıllık 1 milyon ton LNG ithal edecek.

ExxonMobil ile yapılan mutabakat muhtırasıyla Türkiye’ye yıllık 2,5 milyon ton LNG tedarik edilmesi planlanmaktadır.

Shell ve TotalEnergies ile imzalanan 10 yıllık LNG anlaşmalarıyla BOTAŞ, yıllık 4 milyar metreküp ve 1,6 milyar metreküp doğal gaz tedariki alacağını duyurdu.

Tüm bu anlaşmaların toplamında, yaklaşık 100 milyar metreküp gaz temin edilmesi öngörülmektedir.

Türkiye, LNG altyapısının yanı sıra Rusya, Azerbaycan ve İran’dan boru hatlarıyla gaz ithalatı yapmakta. TürkAkım, Mavi Akım, TANAP ve İran-Türkiye doğalgaz boru hatlarıyla yıllık toplam 73,5 milyar metreküp gaz ithal edilmektedir.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

Ekonomist Topkurulu: Rusya, Atlantik sisteminin yaptırımlarına rağmen ekonomik da kazandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya ekonomisinin büyüme karşın Batılı ülkelerdeki daralmaya dikkat çekti. Putin’in açıklamalarını değerlendiren Ekonomist Hakan Topkurulu Atlantik sisteminin Rusya karşısında ekonomik anlamda da kaybettiğini söyledi.

Yunan üreticileri düşünceli

Yunanistan’da üretici enflasyonu, 2025 Nisan’ında yüzde 0,5 olan seviyeden 2025 Mayıs’ında yüzde 2’ye çıkarak dikkat çekici bir ivme kazandı. Bu artışın ana itici gücü, enerji maliyetlerindeki keskin yükseliş oldu. Enerji fiyatları, bir önceki ay …

Enflasyon beklenti anketi açıklandı: İşte en düşük emekli maaşı için ilk ihtimal

AA’nın ekonomistlerle yaptığı haziran ayı enflasyon beklenti anketi sonuçlarına göre haziranda enflasyon yüzde 1,53 olacak. Haziranda emekli aylığından memur maaşlarına kadar pek çok kaleme zam gelecek. İşte olası senaryoya göre emekli maaşları…

Çin’de sanayi şirketlerinin karları mayısta azaldı

Çin’de sanayi şirketlerinin karları, ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin yarattığı belirsizliğin etkisiyle mayısta düşüş kaydetti.

Merkez Bankası rezervleri 7 hafta sonra ilk kez geriledi

Merkez Bankası rezervleri 7 hafta sonra ilk kez geriledi

Ifo: Alman otomotiv sektöründeki güven zayıf kalmaya devam ediyor

Alman otomotiv endüstrisinin uzun süredir yaşadığı durgunluktan, küresel ticarette belirsizliğin artmasıyla çıkamadığı bildirildi.