11 yıl önceki “Taze kaşarın programı kaldırılmış” sözünden hakaret cezası almıştı: Mine Kırıkkanat’a AYM’den hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi, yazar Mine Kırıkkanat’ın, 11 yıl önce kadın gazeteci N.A. hakkında “Taze kaşarın programı yayından kaldırılmış” tweeti nedeniyle hakaret suçundan ceza almasına ilişkin hak ihlali kararı verdi. Kırıkkanat’ın “kaşarlanmak” ifadesiyle programı eleştirdiğine ilişkin iddialarına rağmen hangi anlamda kullanıldığının tartışılmadığını vurgulayan AYM, 10 bin lira da tazminat ödenmesine hükmetti.

Ünlü kadın gazeteci N.A.’nın 2013 yılında bir televizyon kanalında sunduğu programın yayından kaldırılması üzerine bir Twitter kullanıcısı, “Gündüzleri kaynım bana kaydı, akşamları Fidan kalsın mı? Ne yapsa olmuyor işte!” şeklinde bir paylaşımda bulunmuş, yazar Mine Kırıkkanat ise bu paylaşımı alıntılayarak “Taze kaşarın programı yayından kaldırılmış” ifadesini kullanmıştı.

Gazeteci N.A.’nın şikâyeti üzerine 2014 yılında İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Kırıkkanat’ın “alenen hakaret” suçundan 2 bin 610 TL adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi.

Kırıkkanat: “Kaşarlanmak” anlamında eleştirdim

Kırıkkanat cezanın üzerine aynı yıl Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Başvurusunda, şikâyete konu paylaşımın eleştirel mahiyette olduğunu savunan Kırıkkanat, “kaşar” ifadesinin “çok deneyim kazanmak veya hoşa gitmeyen bir harekete ya da bir işe alışarak artık ondan üzüntü duymaz hâle gelmek anlamındaki ‘kaşarlanmak’ olarak kullanıldığını” öne sürdü. “Kaşarlanmak” ifadesiyle N.A.’nın programını eleştirdiğini ancak mahkemenin gerekçe açıklamadığını ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini öne sürdü.

AYM: Hangi anlamda kullanıldığı tartışılmamış

Başvuruyu değerlendiren AYM Birinci Bölümü, Kırıkkanat’ın iddialarına rağmen mahkemenin, söz konusu ifadenin hangi anlamda kullanıldığını, ifadenin nedenini, Kırıkkanat’ın N.A.’yı ne şekilde rencide ettiğini ve N.A.’nın önceki davranışları nedeniyle kendisine yöneltilen sözlere katlanması gerekip gerekmediğini tartışmaksızın hakaret suçundan mahkûm ettiğini belirtti.

Mahkemenin, Kırıkkanat’ın ifade özgürlüğü ile N.A.’nın şeref ve itibarın korunması arasında bir denge kurmaya çalışmadığını vurgulayan AYM, Kırıkkanat’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi.

Yeniden yargılama yapılması için dosyayı İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderen AYM, Mine Kırıkkanat’a 10 bin lira tazminat ödenmesine de hükmetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx